Orgel

Inmiddels is het oude orgel uit 1971(zie de foto's onderaan de pagina) vervangen door een nieuw Van Vulpen orgel dat per 1 oktober 2020 in gebruik is genomen. Voor foto's van de plaatsing van het nieuwe orgel zie deze link

Onderstaand de geschiedenis van het nieuwe orgel:

Orgelbouwer Gebroeders Van Vulpen heeft het orgel in 1961 gebouwd voor de Gereformeerde Immanuelkerk aan de Daalseweg te Utrecht. Op 8 september 1961 werd het orgel daar in gebruik genomen. In 1983 werd deze kerk verkocht aan de Stichting Johan Maasbach Wereldzending. Het orgel is hierna overgeplaatst naar de nabij gelegen Hervormde Marcuskerk. Helaas moest de Marcuskerk begin 2018 haar deuren sluiten. In het najaar van 2018 is de Marcuskerk verkocht aan Motion Church. Omdat Motion Church het orgel niet gebruikt, is besloten het instrument te verkopen. En zo was daar in 2019 het heuglijke moment dat de Hervormde Gemeente van Veenendaal het instrument over kon nemen. In februari 2020 is Orgelbouwer Gebroeders Van Vulpen gestart met de demontage, renovatie en aansluitend de montage in de Vredeskerk te Veenendaal. Als adviseur was hierbij betrokken de heer Jaap Jan Steensma uit Utrecht.

Het mechanische orgel beschikt over 2 klavieren en een pedaal. Het hoofdwerk bevat 8 registers, het rugwerk 7 en het pedaal 4. Bij de overplaatsing naar Veenendaal is de Nasard 1 ½’ van het rugwerk vervangen door een Sesquialter II vanaf c1 waarbij de Nasard 2 ⅔’ afzonderlijk te registreren is.  

Dispositie

Hoofdwerk [2] C – f3 Rugwerk [1] C – f3 Pedaal C – f1
Prestant 8’ Holpijp 8’ Subbas 16’
Roerfluit 8’ Prestant 4’ Prestant 8’
Octaaf 4’ Roerfluit 4’ Fagot 16’
Spitsfluit 4’ Gemshoorn 2’ Schalmey 4’
Octaaf 2’ Sesquialter II (vanaf c1) Koppelingen
Mixtuur IV-V sterk Scherp II-III sterk HW – RW
Dulciaan 16’ Kromhoorn 8’ Ped – HW
Trompet 8’ Tremulant Ped - RW
     
 
 

 

Oorpsronkelijk stond in de Vredeskerk een orgel dat in 1949 gebouwd is door de firma C.A. Vlot uit Oud-Alblas. Dit  orgel was van zeer slechte kwaliteit. Daarom werd in 1969 besloten het te vervangen. Een nieuw mechanisch sleepladen-orgel werd in 1971 gebouwd door H.J. Vierdag. Het orgel bevat twee manualen en een vrij pedaal. Destijds is het orgel volledig opnieuw geïntoneerd om de scherpe klank van het orgel iets milder te krijgen. Het orgel had een hoofdwerk en een bovenwerk en een pedaal-Bourdon die los achter de orgelkas staat.

 

Vredeskerk

Kerkewijk 125
3904 JB Veenendaal
Tel. 0318 526174
Route berekenen

Vredeskerk Veenendaal
 

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met: